Gemeente Aa en Hunze steunt de streektaal

Gemeenteraad Aa en Hunze steunt de streektaal

GIETEN – Het is meertmaond-streektaolmaond.

In het hele Nedersaksische taalgebied in Nederland zijn er meer streektaalactiviteiten dan anders. Zo ook in Drenthe. In meerdere gemeentes wordt ook in de gemeenteraadsvergaderingen aandacht aan de Drentse taal besteed.

Woensdag gebeurde dat in de raadszaal van de gemeente Aa en Hunze in Gieten. Eerst waren kinderen van basisschool De Marke aan de beurt. Ze zongen voor een goedgevulde zaal het lied Drents van Harm & Roelof / Duo Dampo en De taofel van zeuven uit het Jamero-pakket.

Daarna kregen de aanwezigen- de kinderen waren ondertussen bezig met een rondleiding door het gemeentehuis – een petje-op-petje-af-quiz te verhapstukken. Deze vragenrondes waren toegespitst op de streektaal van de gemeente Aa en Hunze.

Het streektalige deel van de raadsvergadering stond in het teken van de Huusvriendenactie van het Huus van de Taol. Eric van Oosterhout – een warm pleitbezorger van de streektaal – had zich bereid verklaard als eerste burger van de gemeente Huusvriend te worden. Hij was hiervoor gevraagd door Jan Germs van het Huus van de Taol, die hoopte dat het goede voorbeeld tot navolging zou leiden.

Het Huus van de Taol kreeg een plaquette overhandigd met de tekst dat de 25 leden van de gemeenteraad voor dit jaar Huusvriend worden. Het bedrag van € 250,00 werd door Jan Germs in grote dank aanvaard. In de pauze schreven vele raadsleden en andere bestuurders zich individueel in als donateur of Huusvriend.

Artikel geplaatst door Monique Westra op 15-03-12 17:54.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Da's Mooi via:
Advertentie
Advertentie